dietaKrajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie przygotowało szkolenie online dla nauczycieli z branży gastronomicznej pt.: "Dieta wzmacniająca układ immunologiczny" Szkolenie odbędzie się w terminie od 30 listopada do 12 grudnia 2020 r.

 

 

 

 

W szkoleniu mogą uczestniczyć nauczyciele, którzy zgłoszą swój udział za pomocą elektronicznego formularza zgłoszeniowego.

Szkolenie dostępne na Portalu Edukacyjnym Krajowego Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie https://eduportal.kcer.pl/

Warunkiem korzystania z Portalu jest uzyskanie loginu i hasła po przesłaniu załączonej Karty zgłoszeniowej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

W programie szkolenia zaplanowano następujące zagadnienia:

  • sposoby wzmacniania odporności za pomocą diety
  • zioła i grzyby immunogenne
  • sposoby oddziaływania na bakterie jelitowe
  • jak styl życia wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego
  • sposoby wzmacniania odporności u dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży.
  • szczepy probiotyczne wspierające walkę z wirusami
  • jedzenie obniżające TNF alpha – czynnik zapalny wpływający niekorzystnie na przebieg wielu infekcji.

W ramach szkolenia odbędą się 3 webinaria, w dn.:01,04 i 08 grudnia o godz. 16.00

Seminaria poprowadzi dr n. o zdr. Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny, wykładowca na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia, prowadząca program "Dieta Czy Cud" na TVN Style. Autorka licznych publikacji naukowych, doniesień konferencyjnych, kursów, a także artykułów i wystąpień dla mediów.

Podczas wykładów poruszone będą następujące zagadnienia:

Część I.

Co to jest układ immunologiczny? Jakie czynniki wpływają na jego osłabienie i wzmocnienie? Jak układ immunologiczny wpływa na inne układy naszego organizmu?

Część II.

Jak dieta wpływa na układ immunologiczny? Jakie składniki osłabiają, a jakie wzmacniają działanie naszej odporności? Czym jest dieta przeciwzapalna?

Część III.

Jak zmodyfikować dietę, żeby najlepiej wspierała funkcjonowanie układu immunologicznego, nie tylko w czasie choroby, ale każdego dnia? Jak planować dietę przeciwzapalną na każdym etapie życia?

 

Uczestnicy otrzymają materiały do samokształcenia, prezentację multimedialną i test online. Zaliczenie testu na minimum 50% i wykonanie części praktycznej jest warunkiem uzyskania zaświadczenia.

 

Osoba odpowiedzialna za szkolenie: Małgorzata Pawlonka

tel. 22/729 73 02 w. 26, 603-243-639

tel/fax: 22 /729 59 55 w 28

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.