schabowy

UWAGA!  ZMIANA TERMINU!

Seminarium z wyjazdem studyjnym do Austrii odbędzie się w innym terminie.

 

 

 

 

 

Ze względu na dużą liczbę zgłoszeń, do udziału w szkoleniu zapraszamy tych nauczycieli, którzy dostaną indywidualne potwierdzenie uczestnictwa.

 

W programie szkolenia uwzględniono następujące zagadnienia:

  • lokalne atrakcje kulinarne Austrii i Czech
  • sposoby promocji kulinarnego dziedzictwa i bogactwa tradycji regionu
  • produkty tradycyjne Austrii i Czech
  • umiejętność doboru surowców charakterystycznych w kuchni austriackiej i czeskiej,
  • sporządzanie i podawanie potraw i napojów typowych dla kuchni austriackiej i czeskiej
  •  ocena organoleptyczna sporządzonych potraw.

W ramach szkolenia przewidziane jest:

  • zwiedzanie tematyczne połączone z degustacją
  • poznanie austriackich przysmaków Doliny Wachau-słynącej z uprawy winorośli oraz moreli
  • tradycje winnego szlaku poznamy w SANDGRUBE 13 wein
  • technologie przerobu moreli i innych owoców na okowity, ale też sznapsy, wódki, likiery, soki, dżemy, a nawet kosmetyki z pestek moreli, poznamy na przykładzie firmy Wieser, najbardziej znanej i utytułowanej w regionie
  • wizyta w firmie Gegenbauer – poznanie technologii produkcji słynnych octów winnych i innych produktów takich jak: piwo, soki owocowe, oleje, kawa z własnej palarni
  • sposoby promocji kulinarnego dziedzictwa i bogactwa tradycji regionu na przykładzie Naschmarkt – najsłynniejszego z wiedeńskich targów wiktuałów
  • pokaz Strudel Show-najsłynniejszego austriackiego ciasta
  • kanapeczki Trzesniewskiego - polski akcent na kulinarnej mapie Austrii
  • pokaz sporządzania typowych austriackich przystawek, ulubionych rodzajów mięs i dodatków  
  • charakterystyka kuchni czeskiej, w tym specyfika i główne surowce
  • pokaz sporządzania typowych potraw kuchni czeskiej podczas rejsu po Wełtawie
  • technologia produkcji piwa typu tradycyjnego z wykorzystaniem własnych słodów i naturalnych szyszek chmielowych w Browarze Opat w Broumovie w Czechach.

 

Program seminarium

Osoba odpowiedzialna za szkolenie: Małgorzata Pawlonka
tel.: 22 729 73 02 w. 26, 603 243 639
tel./fax: 22 729 59 55 w 28
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.