sledzieKrajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, we współpracy z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Boninie, organizuje dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych seminarium z warsztatami kulinarnymi pt. "Dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego wraz z nowymi trendami w kuchni i cukiernictwie". Szkolenie odbędzie się w terminie 7-9 października 2020 r.

 

 

Ze względu na dużą liczbę zgłoszeń, do udziału w szkoleniu zapraszamy tych nauczycieli, którzy dostaną indywidualne potwierdzenie uczestnictwa.

 

Szkolenie realizowane jest we współpracy z: ZSCKR w Boninie, KOWR Koszalin, Ogrody Hortulus w Dobrzycy, Centrum Kultury w Mielnie, Pracownia Czekolady w Koszalinie, Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Osady Nadmorskiej Chłopy "16-ty Południk".

 

W programie szkolenia uwzględniono następujące zagadnienia:

  • dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego
  • sporządzania potraw lokalnych i regionalnych
  • zasady łączenia kuchni tradycyjnej i nowoczesnej w smakach słodkich i słonych
  • kulinarne tajniki kuchni marynistycznej
  • różnorodna aranżacja talerzy

 

W ramach szkolenia przewidziane są:

  • Warsztaty z cukiernictwa z dyplomowanym mistrzem cukiernictwa Przemysławem Góralem, Szefem Pracowni Czekolady w Koszalinie.  Podczas warsztatów pt. "Horyzont smaków w monoporcjach degustacyjnych" zaprezentuje nowe trendy w cukiernictwie, w przygotowaniu monoporcji w różnych odsłonach smakowych (słodkich i słonych), z wykorzystaniem surowców regionalnych np. rokitnik, czarny bez, dereń itp....
  • Warsztaty pt. "Tradycyjne i nowoczesne smaki Pomorza" z szefem kuchni Rafałem Lorencem w restauracji "Projekt Kuchnia" w Koszalinie.
  • Warsztaty kulinarne „Kuchnia nadbałtycka w odsłonach słodko słonych", prowadzący Jacek Sawida.
  • "Kulinarny Rejs po Bałtyku - sztormowa kuchnia bosmańska" (dania rybne w kuchni lokalnej). Warsztaty kulinarne pozwolą zgłębić tajniki marynistycznej kuchni i opanować kilka przydatnych kulinarnych umiejętności.
  • Warsztaty z kuchni regionalnej "Kuchnia marynistyczna jako dziedzictwo regionu" w Skarbnicy Wioski Rybackiej w Chłopach prowadzone przez Stowarzyszenie 16-sty Południk w Chłopach.
  • Warsztaty kulinarne "Dynia w różnych odsłonach" - prowadzący Paweł Romankiewicz znany szef kuchni regionalnej, prowadzi warsztaty living cookink w telewizji regionalnej w TV Max, jest laureatem nagrody "Mistrzowie smaku" w 2018 r Warsztaty odbędą się w plenerze w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy.
  • Warsztaty "Skarby kulinarne Wybrzeża Zachodniego w codziennej kuchni" poprowadzi Robert Bochenko (dziennikarz i konferansjer i kucharz, prawdziwy miłośnik dobrej kuchni i jednocześnie miłośnik opowiadania o niej.

 

Udział w seminarium jest bezpłatny, uczestnicy pokrywają koszty przejazdu.w ramach delegacji szkolnej.

Program seminarium

 

Osoba odpowiedzialna za szkolenie: Małgorzata Pawlonka

tel. 22 729 73 02 w. 26, 603-243-639

tel/fax: 22  729 59 55 w 28

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.