Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, we współpracy z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Boninie, organizuje dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych seminarium z warsztatami kulinarnymi pt. "Dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego wraz z nowymi trendami w kuchni i cukiernictwie". Szkolenie odbędzie się w terminie 7-9 października 2020 r.
Ze względu na dużą liczbę zgłoszeń, do udziału w szkoleniu zapraszamy tych nauczycieli, którzy dostaną indywidualne potwierdzenie uczestnictwa.
Szkolenie realizowane jest we współpracy z: ZSCKR w Boninie, KOWR Koszalin, Ogrody Hortulus w Dobrzycy, Centrum Kultury w Mielnie, Pracownia Czekolady w Koszalinie, Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Osady Nadmorskiej Chłopy "16-ty Południk".
W programie szkolenia uwzględniono następujące zagadnienia:
- dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego
- sporządzania potraw lokalnych i regionalnych
- zasady łączenia kuchni tradycyjnej i nowoczesnej w smakach słodkich i słonych
- kulinarne tajniki kuchni marynistycznej
- różnorodna aranżacja talerzy
W ramach szkolenia przewidziane są:
- Warsztaty z cukiernictwa z dyplomowanym mistrzem cukiernictwa Przemysławem Góralem, Szefem Pracowni Czekolady w Koszalinie. Podczas warsztatów pt. "Horyzont smaków w monoporcjach degustacyjnych" zaprezentuje nowe trendy w cukiernictwie, w przygotowaniu monoporcji w różnych odsłonach smakowych (słodkich i słonych), z wykorzystaniem surowców regionalnych np. rokitnik, czarny bez, dereń itp....
- Warsztaty pt. "Tradycyjne i nowoczesne smaki Pomorza" z szefem kuchni Rafałem Lorencem w restauracji "Projekt Kuchnia" w Koszalinie.
- Warsztaty kulinarne „Kuchnia nadbałtycka w odsłonach słodko słonych", prowadzący Jacek Sawida.
- "Kulinarny Rejs po Bałtyku - sztormowa kuchnia bosmańska" (dania rybne w kuchni lokalnej). Warsztaty kulinarne pozwolą zgłębić tajniki marynistycznej kuchni i opanować kilka przydatnych kulinarnych umiejętności.
- Warsztaty z kuchni regionalnej "Kuchnia marynistyczna jako dziedzictwo regionu" w Skarbnicy Wioski Rybackiej w Chłopach prowadzone przez Stowarzyszenie 16-sty Południk w Chłopach.
- Warsztaty kulinarne "Dynia w różnych odsłonach" - prowadzący Paweł Romankiewicz znany szef kuchni regionalnej, prowadzi warsztaty living cookink w telewizji regionalnej w TV Max, jest laureatem nagrody "Mistrzowie smaku" w 2018 r Warsztaty odbędą się w plenerze w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy.
- Warsztaty "Skarby kulinarne Wybrzeża Zachodniego w codziennej kuchni" poprowadzi Robert Bochenko (dziennikarz i konferansjer i kucharz, prawdziwy miłośnik dobrej kuchni i jednocześnie miłośnik opowiadania o niej.
Udział w seminarium jest bezpłatny, uczestnicy pokrywają koszty przejazdu.w ramach delegacji szkolnej.
Osoba odpowiedzialna za szkolenie: Małgorzata Pawlonka
tel. 22 729 73 02 w. 26, 603-243-639
tel/fax: 22 729 59 55 w 28
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.