KCER FLAYER 2020Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie Przygotowało szkolenie online dla nauczycieli z branży gastronomicznej pt. „Szlakiem specjałów kuchni czeskiej i austriackiej” Szkolenie odbędzie się w terminie od 2 do 14 czerwca 2020 r.

 

 

 

 

W szkoleniu mogą uczestniczyć nauczyciele, którzy zgłosili swój udział za pomocą elektronicznego formularza zgłoszeniowego.

Szkolenie dostępne na Portalu Edukacyjnym Krajowego Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie https://eduportal.kcer.pl/

Warunkiem korzystania z Portalu jest uzyskanie loginu i hasła po przesłaniu załączonej Karty zgłoszeniowej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

 

W programie szkolenia zaplanowano następujące zagadnienia:

 

W części poświęconej kuchni czeskiej:

  • Regiony kulinarne Czech
  • Charakterystyka kuchni czeskiej, w tym specyfika i główne surowce
  • Najbardziej znane potrawy kuchni czeskiej (przekąski, zupy, dania główne, desery)
  • Knedle - typowy dodatek do dań głównych i deser
  • Najbardziej znane napoje czeskie
  • Szlaki kulinarne Czech
  • Czeska gastronomia i jej tradycje
  • Część praktyczna - typowe dania do wyboru do samodzielnego przygotowania i oceny organoleptycznej.

Uczestnicy otrzymają materiały do samokształcenia, prezentację multimedialną i test online. Zaliczenie testu na minimum 50% jest warunkiem uzyskania zaświadczenia.

 

W części poświęconej kuchni austriackiej:

  • Zarys tradycji kulinarnych Austrii ze szczególnym uwzględnieniem kulinarnego dziedzictwa i bogactwa kuchni wiedeńskiej."
  • Tradycje kulinarne Austrii z podziałem na kraje związkowe (Land Salzburg, Karyntia, Tyrol, Wiedeń).
  • Kuchnia Wiedeńska - zarys historii, wpływy europejskie (również kuchni Polskiej)
  • Tradycyjne dania kuchni wiedeńskiej
  • Kuchnia dworska w świetle ceremoniału dworskiego.
  • Przysmaki, ciekawostki i tajemnice kulinarne Habsburgów
  • Jak biesiadują współcześni Austriacy - Nouvelle Cousine versus döner, kebab, burger, asia food

W tej części oprócz materiałów do samokształcenia prezentacji I testu zaliczeniowego przewidziany jest Webseminar.

 

Podczas seminarium online Pani Anna Perłowska-Fröhlich licencjonowana przewodniczka po Wiedniu i Austrii zaprezentuje m.in. Wiedeń kulinarny, cesarski i nowoczesny i taki „jakiego jeszcze nie znacie “. Postara się przekazać wyjątkową atmosferę stolicy i uchylić „rąbka“ kilku jej tajemnic. Dodatkowo przewidziany jest czad, podczas którego uczestnicy będą mogli zadawać pytania.

 

Termin WEBSEMINAR: 5 czerwca 2020 r. godz. 10.00

 

Osoba odpowiedzialna za szkolenie: Małgorzata Pawlonka

tel. 22/729 73 02 w. 26, 603-243-639

tel/fax: 22 /729 59 55 w 28

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.