greek saladKrajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, organizuje dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych seminarium z wyjazdem studyjnym do Grecji pt. "Walory zdrowotne surowców i potraw kuchni greckiej". Szkolenie odbędzie się w terminie 10-16 maja 2019 r. Do udziału w szkoleniu zapraszamy tych nauczycieli, którzy dostaną indywidualne potwierdzenie uczestnictwa.

 

 

Nauczyciele zapoznają się z następującymi zagadnieniami:

  • asortyment surowców krajów basenu morza śródziemnego i ich walory zdrowotne
  • zioła stosowane w kuchni greckiej
  • potrawy typowe dla kuchni greckiej
  • wartości odżywcze owoców morza i wieprzowiny
  • techniki obróbki wstępnej i cieplnej owoców morza
  • kawa po Grecku na zimno i na gorąco

W programie szkolenia zaplanowano również:

  • warsztaty sporządzania potraw greckich takich jak: sałatka grecka, tzatziki, pieczone bakłażany/cukinie, pieczarki z grilla, kotleciki mielone greckiej receptury (bifteki, keftedes), pansety, szaszłyki, desery
  • wizytę w winnicy i poznanie procesu produkcji wina oraz filozofii oinotherapy – leczenia winem,
  • wycieczkę do greckiej piekarni i poznanie sposobów produkcji  tego  co w Grecji najlepsze czyli: pita, ciasto filo, kataifi, sfiliata, tyropita, spanakopita – degustacja potraw.
  • pobyt w kafenionie  poznanie zasad przygotowywania kawy po grecku na gorąco i na zimno (frapee) – degustacja różnych rodzajów kaw.

 

Program seminarium

 

Osoba odpowiedzialna za szkolenie: Małgorzata Pawlonka

tel. 22/729 73 02 w. 26, 603-243-639

tel/fax: 22 /729 59 55 w 28

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.