Wykorzystanie walorów kulturowych i przyrodniczych do rozwoju turystyki i rekreacji na przykładzie regionów Opolszczyzny i Dolnego Śląska

Kategoria
Turystyka wiejska
Termin
środa, 22 maj 2019 - piątek, 24 maj 2019
Miejsce
Dobków (woj. dolnośląskie)
Telefon
22 729 59 05, 22 729 73 02
E-mail
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Forma realizacji
seminarium / wizyta studyjna
Osoba odpowiedzialna za realizację
Katarzyna Wszeborowska

Adresaci / Grupa docelowa uczestników:

  • nauczyciele kształcenia zawodowego prowadzący zajęcia z zakresu turystyki

 

Zamierzone cele:

  • poznać specyfikę regionów pod względem dziedzictwa kulturowego i walorów przyrodniczych regionu Opolszczyzna i Dolnego Śląska
  • określić różne formy turystyki opartej na walorach przyrodniczych i kulturowych regionu
  • wskazać przykłady turystyki edukacyjnej oraz możliwości jej rozwoju w ramach prowadzonej działalności agroturystycznej
  • przedstawić atuty kuchni slow-food, pod kątem prowadzenia działalności oraz promowania kuchni regionalnej
  • scharakteryzować przykłady różnych form współpracy w zakresie rozwoju turystyki w regionie

 

Instytucje współpracujące:

  • Politechnika Opolska, Wydział Turystyki i Rekreacji
  • Obiekty turystyczne o działalności edukacyjnej
  • Gospodarstwa agroturystyczne
 
 

Terminy

  • Od środa, 22 maj 2019 do piątek, 24 maj 2019