barmanKrajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie we współpracy z Poznańską Akademią Barmańską i Zespołem Szkól Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach, organizuje dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych "Kurs barmański i baristy".  Szkolenie odbędzie się w terminie 12-14 marca 2018 r. w Siedlcach. Z uwagi na dużą liczbę zgłoszeń limit miejsc został wyczerpany.

 

Do udziału w szkoleniu zapraszamy tych nauczycieli, którzy dostaną indywidualne potwierdzenie uczestnictwa. Lista osób zakwalifikowanych została sporządzona według kolejności nadesłanych zgłoszeń, z ograniczeniem do 1 nauczyciela z danej szkoły.

Lista uczestników seminarium dostępna na Portalu Edukacyjnym KCER.

Celem kursu jest nabycie profesjonalnych umiejętności barmańskich i baristycznych..

Uczestnicy zostaną zapoznani z następującymi zagadnieniami:

  •  terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego,
  •  rodzaje stosowanego szkła,
  •  miary barowe,
  •  podział alkoholi i koktajli,
  •  zasady podawania napojów,
  • obsługa Gości przy barze i przy stoliku,
  • organizacja baru i pracy barmana, w tym zarządzanie barem,
  • profesjonalne zasady parzenia kawy,
  • rodzaje kaw,
  • tajniki przygotowania wszelkich napojów kawowych,
  • zasady pracy na różnorakich rodzajach ekspresów,
  • nabycie umiejętności praktycznego zdobienia napojów latte art.

Dodatkowo  uczestnicy będą  mogli obserwować Ogólnopolskie Mistrzostwa Młodych Kelnerów – konkurs dla uczniów szkół ponadgimnazjalnycy organizowany przez ZSP nr 3 w Siedlcach  objęty patronatem Ministra Edukacji Narodowej.

Uczestnicy zostaną zakwaterowani w Domu studenta nr 5 , ul Żytnia 17/19

Udział w seminarium jest bezpłatny a uczestnicy przybywają w ramach delegacji służbowych.

Program szkolenia